Saturday, January 15, 2011

jangan la merokok!


rasanya semua rakyat melaysia tahu akan amaran ni..mane2 bangunan atau dalam public transport mesti akan ade bende alah nih..

aku tak tahu la kalo masih lagi ade rakyat jelata yang terlalu bengap dan bodoh tak reti nak membace bende nih kan?!

kenapa aku marah sangat nih??

meh sini aku nak citer..

aku, atim dan mai menaiki bas awam dan dalam perjalanan dari mahkota parade ke the store..time nih aku nak balik rumah sewa aku..

dan ade la 2 orang remaja lelaki menaiki bas yang sama dengan kitorang..dan kebetulan, seat dea belakang mai dan selang satu seat dari sebelah aku..atim plak duduk sebelah aku..

nak dijadikan citer, tibe2 aku ternampak asap berkepul kepul di ruang udara dalam bas tuh..aku pandang budak tuh..ok!!!!budak tengah merokok!!!kuang asam!

atim tak dapat tahan dan dea pindah ke depan..aku memang stay kat tempat duduk aku..

setelah beberapa ketika keadaan tuh makin menjadi dan aku mula rasa tak dapat bernafas dengan normal, aku da mula berpindah ke sebalah mai..maksudnya, aku da berada depan budak tuh..

tujuan aku pindah ade sebab..aku pon biarkan jer la..tibe2, aku buat la gaye terbatuk batuk..memang perit idung aku time tuh..budak tuh membalas balik dengan batuk tipunya itu..eh2, budak nih!melawan yer!!!!

aku pon ternampak signboard "DILARANG MEROKOK" kat atas kepala aku..aku pon keluarkan hp, amek gambar signboard tuh depan mata dea!!!hamek ko!!kalo ikutkan hati aku nih memang aku nak tunjukkan aje gambar yang aku amek tuh..

pas tuh, dea pon da benti la merokok..

mai tanya "paah, nak wat pe ngan gambar tuh?"
aku jawab " nak letak kat blog..nak wat story"
mai da senyum2..ahahahaha

kenapa yer saya tak suke orang merokok?

1) aku penah mengalami batuk selama sebulan akibat dikelilingi orang yang merokok ketika berada di rumah pak long saya ni negeri sembilan sempena majlis perkahwinan anaknye..family pak long aku nih memang heavy smoker..so, mase kenduri tuh, dea dah habes beratus ringgit untuk beli berpuluh kotak rokok untuk dea dan anak2 lelaki nye..shit!

2) kalo nak mati, mati sorang..jangan nak ajak aku mati sekali..ingat orang yang tak merokok, tapi selalu terdedah dengan asap rokok tak boleh mati ker?kalo tak caye, tanya doktor!!

3) asap rokok busuk!!perit tekak dan rongga hidung aku bila bau asap nih..macam mane la orang yang merokok nih leh tahan ngan asap rokok tu??bluuweeekkk!

*****

ade satu lagi kes..kejadian nih berlaku di bukit jalil semasa aku tunggu mak aku datang menjemput..baru jer terjadi 2 hari lepas..

mcm biasa la kan, aku kene tunggu 2 jam untuk mak aku datang amek aku kat bukit jalil..sebab dea dari ofis..

sambil2 tunggu tuh, aku dengar la lagu ker, goyang2 kaki, pandang kiri kanan, depan belakang, atas bawah..da bosan sangat kan?!

pas tuh ade la sorang mamat nih yang baru turun dari bas ekspres nye dan duduk disebelah aku..jarak dlm 3 kaki..

aku buat bodoh jer la..nak usha mamat tuh buat ape?tak de keje..aku pon pandang la ke arah jalan tengok orang2 tengah drive

tibe2, aku nampak asap lalu depan mata aku sambil berkata "tumpang lalu dek" (eh..tipu jer tuh :P )
aku mencari mane punca asap tuh..ooo..rupenye asap tuh dari mamat sebelah aku..

aku da pandang mamat tuh dengan pandangan yang aku rasa aku nak terkam mamat tuh, aku nak calar2 kan pipi dea..da la time tuh aku da sakit tekak..walopon dea menghisap rokok sambil membelakangi aku, da kompem2 la kan asap nye akan ke belakang dan pergi ke arah aku..

aku pon da tak dapat nak tahan, tutup jer hidung kat depan mata dea..rase nye dea sedar kot perbuatan aku tuh..dea pon buat gaya menyorok lagi..ek eleh..ko ingat ko nyorok, asap tak kene kat aku??kuang asam tol!

*****

aku nak cakap siket la yer..aku tak kisah korang nak merokok..rokok la..sampai berulat peparu ko tuh..lantak ko la..tapi, tolong la bertolak ansur siket..bila da berade di tempat awam, kawal nafsu rokok tuh..ingat orang sebelah..jangan nak pentingkan diri sendiri..kalo da kate public transport, da kompem2 la ko tak boleh merokok wahai budak!!nak aku sekolah kan ko balik ker??tak der kesedaran sivik langsung..kalo ko la adek aku, memang da lama aku humbankan dalam enjin bas tuh tau!




nah budak!!nih untuk ko!!

3 comments:

A-Y-I-E said...

aku rindu semua ex student uitm kampus bandaraya larkin johor bahru ~botak~

alia zarfullah said...

jangan merokok!

marsupilami said...

botak??dak uitm jb ker?
ooo..slmt bertemu kembali :D